Miksi Hanna Pilve-Salmisen ja Jukka Salmisen mökkipihaa koristaa hieman erikoisempi puutarhatonttu?

Jos joku kävelisi Hanna Pilve-Salmisen ja Jukka Salmisen mökkipihassa illan hämärtyessä, saattaisi hänellä sydän jättää muutaman lyönnin välistä.

Pariskunnan mökkipihassa Rovaniemellä nököttää nimittäin hieman erikoisempi puutarhatonttu: ihmisen kokoinen hahmo, jota Pilve-Salminen kutsuu Manalan lautturiksi.


– Meillä oli ystäväpariskunta käymässä. Tämä oli sellainen hauska projekti hyvällä porukalla pienessä sievässä, Pilve-Salminen kuvailee lautturin syntytarinaa.

Hauska tai upea projekti oli myös tuhansien suomalaisten mielestä. Pilve-Salminen jakoi kuvan lopputuloksesta Facebookissa ja päivitys sai aikaan valtavan kehu- ja tykkäysryöpyn.

– Pian tykkäyksiä on jo 25 000. Aivan hirveä somehaloo ja suosio. Yllättävän vähän mitään kielteistä – ehkä ihmiset ovat osanneet ottaa tämän huumorilla.

Halot jalkoina ja oluttölkin puolikkaat olkapäinä

Inspiraation viikatemieheen Pilve-Salminen sai Pinterestistä. Siellä hän oli nähnyt vastaavia, ja mietti, että Kuolema pitäisi saada koristamaan myös omaa mökkipihaa.

Projekti sai alkunsa, kun Pilve-Salminen ja hänen aviomiehensä Jukka Salminen saivat ystäväpariskuntansa Heli Mannisen ja Mika Peltolan vieraikseen. Nelikko alkoi kyhätä Kuolemaa metsän risuista ja mökin varastosta löytyneestä roinasta.

– Jalkoina ovat halot, olkapäinä oluttölkin puolikkaat ja päässä on pohjana viiden litran vesitonkka ja mukana on myös vanhaa retkipatjaa, Pilve-Salminen kertoo.

Vartalo rakentui muun muassa ristiksi laitetuista listanpätkistä. Pyöreitä muotoja taiottiin jesarin ja folion avulla. Lopuksi hahmon päälle laskettiin betonivellissä uitettu lakana. Lautturin sisuskalut Pilve-Salminen maalasi mustaksi.

– Sitä kasattiin, käännettiin ja väännettiin kaksi päivää. En sano, että se vaikeaa olisi ollut, mutta haastetta siinä oli. Sai käyttää luovuutta ja nokkeluutta.

Lautturi sai kaverikseen viikatteen ja kaksi lyhtyä. Vene koristeltiin myös sarvilla ja kalloilla.


– Odotan, miltä se näyttää lyhtyjen valaisemana. Täällä eivät illat vielä hämärry.

Jännää on nähdä myös se, miten lautturi kestää talven yli. Mahdollinen parin metrin lumikerros arveluttaa myös Pilve-Salmista.

– Pitää varmaan kehitellä talveksi siihen jokin katos suojaksi, hän sanoo ja naurahtaa.


Lisää tulossa

Mökkipihan Manalan lautturi on vaikuttava näky. Se näyttää siltä, kuin lakanan alla oikeasti kyyhöttäisi jotain.

Moni onkin kysellyt Pilve-Salmiselta ohjetta Kuolemaan. Hän on ohjannut kiinnostuneet Pinterestiin.

– Katsoimme sieltä perusohjeita viikatemiehistä, jotka istuvat portailla tai hyllyn reunalla. Itse sovelsimme sen sitten kaikesta, mitä mökin varastosta löysimme.

Pilve-Salminen kertoo, etteivät he ole aiemmin taiteilleet mitään vastaavaa. Betoni on kuitenkin hänelle tuttu materiaali, sillä hän on maalannut betonilaattoihin tauluja jo parin vuoden ajan.

– Tämä lautturi oli ensimmäinen kokeilu, mutta nyt on tulossa lisää. Innostuin tästä itsekin sen verran paljon, mutta en kerro suunnitelmista vielä sen enempää, Pilve-Salminen sanoo.

Share