Hussein al-Taeenin uudet sovellukset

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.) joutui keväällä skandaalin keskiöön, kun kansalaisaktivisti Anter Yaşa julkisti blogissaan kuvakaappaukset al-Taeen rasistisista kirjoituksista. Yaşa kertoo odottaneensa julkistuksen suhteen tietoisesti vaalien yli.

Keväällä Suomea ravisteli suuri poliittinen skandaali, joka sai kansanedustaja Hussein al-Taeen jäämään sairauslomalle hyvin nopeasti hänen tultua vaaleissa valituksi. Al-Taeen sairausloma jatkuu edelleen.

Kaikki lähti liikkeelle kansalaisaktivisti Anter Yaşan blogikirjoituksesta.

Yaşa on taustaltaan Turkissa syntynyt kurdi, joka saapui Suomeen pakolaisena vuonna 1996. Vilkkaasti sosiaalisessa mediassa vaikuttava entinen muslimi kritisoi etenkin islamia ja toimii Suomen sekulaarit maahanmuuttajat ry:n puheenjohtajana.

Kärkkäänä keskustelijana tunnettu Yaşa on suosittu, mutta myös kiistanalainen ja kritiikkiä kirvoittava hahmo. Päivitykset sosiaalisessa mediassa provosoivat usein mielipiteitä puolesta ja vastaan.

– Olin seuraillut Husseinia jo aiemminkin, mutta ei hänessä ollut mitään silmiinpistävää, Yaşa kertoo.

Yaşa käytti kuvakaappaukset Photoshop-kuvankäsittelyohjelmassa. Näin saatu data tuki olettamusta siitä, että kuvat ovat aitoja.

Täysin varmasti aidoiksi Yaşa ei saanut kaikkia kuvia osoitettua. Kirjoitukseensa Yaşa kuitenkin otti mukaan maininnan siitä, että kuvien aitoutta on hyvin vaikea todistaa ilman, että poliisi tutkii asiaa.

”En halunnut, että perussuomalaiset voittaa”

Aktivisti teki tietoisen päätöksen siitä, että hän julkisti paljastuskirjoituksensa vasta eduskuntavaalien jälkeen. Syitä tähän oli kaksi.

– Odotin tarkoituksella, että hän joutuisi kestämään seuraukset.

Yaşa katsoo, että kansanedustajana al-Taee ei voinut kuitata juttua vain haastamalla Yaşan oikeuteen – vaaleissa valitun edustajan oli myönnettävä totuus kirjoituksistaan.

Toinen syy oli poliittisempi. Aivan vaalien alla arveltiin, että suurimman puolueen paikasta käydään tiukka kilpailu SDP:n ja perussuomalaisten välillä.

Omasta mielestään Yaşa jopa vaikutti vaalien tulokseen.

– En halunnut, että perussuomalaiset voittaa. Se vaikutti ihan varmasti siihen. 0,2 prosenttia ei ole hirveästi ääniä, Yaşa sanoo.

Hussein al-Taee ei ole ottanut yhteyttä
Kirjoituksen julkaisun jälkeen Yaşa on saanut runsaasti palautetta.

– Hän ei ole ollut minuun missään yhteydessä, vaikka olen pyytänytkin, että voin neuvoa, mitä sinun pitää sanoa, että pääset tästä pälkähästä pois, Yaşa kertoo.

Yaşa: Median olisi pitänyt julkistaa kuvakaappaukset aiemmin
Porissa haastattelema Anter Yaşa osallistui keskusteluun, jossa käsitellään suomalaisen valtamedian ongelmia.

Niitä riitti Yaşan mielestä myös tapaus Hussein al-Taeen käsittelyssä.

Share