Antti Kaikkonen: Onko lupaus vain tai totta?

Seuraa vapun poliittisia puheita – Keskustan Antti Kaikkonen haluaa tukea köyhille lapsiperheille ja eläkeläisille

Eduskuntavaalien tuloksen pitää näkyä tulevan hallituksen politiikassa. Tämä toistuu tämän vapun puheissa. Päivitämme artikkelia sitä mukaa, kun puolueiden johtohenkilöt ovat pitäneet vappupuheensa.

Eduskuntavaalien jälkipuheet ja hallitusneuvottelut ovat tänä vappuna esillä puolujohtajien puheissa. Myös 26. toukokuuta olevat Europarlamenttivaalit nostavat esiin koko Eurooppaa koskevia teemoja.

Suomen Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen puhuu Hyvinkäällä ja Helsingissä. Kaikkonen haluaisi kohennusta köyhempien lapsiperheiden ja eläkeläisten toimeentuloon.


– Kyllä tällä maalla on oltava varaa parantaa kaikkein tiukimmilla olevien perheiden toimeentuloa, lisätä perheiden kotiapua ja ennaltaehkäiseviä palveluja ja turvata valinnanmahdollisuus lastenhoidossa. Myös siitä on pidettävä huolta, että yksikään nuori ei pääse eksymään peruskoulun päättymisen jälkeen.

– On oltava varaa parantaa myös kaikkein tiukimmilla olevien ikäihmisten toimeentuloa ja korottaa etenkin pienimpiä eläkkeitä. On pidettävä huolta, että jokainen vanhus saa inhimillistä hoitoa ja hoivaa, Kaikkonen sanoi puheessaan.

Antti Kaikkonen muistutti SDP:n Antti Rinnettä viime vapun eläkelupauksesta, jossa Rinne lupasi korottaa pieniä eläkkeitä sadalla eurolla. Miten se lunastetaan, nähdään lähiviikkoina.

Hallitusneuvottelut pitäisi aloittaa kansallisella työkokouksella, johon kaikki puolueet ja työmarkkinajärjestöt osallistuisivat.

– Yhteisenä tavoitteena on oltava, että työllisyys nousee 75 prosenttiin alkaneella vaalikaudella. Jos yhteistä näkemystä löytyy, Keskusta pystyy sitä tukemaan myös mahdollisesta oppositioasemasta käsin, Kaikkonen sanoo ja pitää hallituksen muodostamista nyt vaalivoittajien tehtävänä.

Puolueeltaan Antti Kaikkonen vaatii nyt itsetutkiskelua.

– Pidän ehdottoman tärkeänä, että puolueessa käydään tulevina kuukausina sekä reipas keskustelu menneestä, että rohkea keskustelu tulevasta. Olen varma, että keskusteluun Keskusta ei kaadu.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puhuu vappuna Turussa ja Salossa

Andersson otti puheessaan kantaa voimakkain sanankääntein veronkiertoa vastaan kutsumalla veroparatiiseja verohelveteiksi. Pääviesti puheessa oli, että Suomeen tarvitaan toivon ja tulevaisuuden politiikkaa.

Hän korosti, että epäinhimillinen ja epäonnistunut aktiivimalli pitää purkaa kokonaan. Vasemmistoliitolle ei riitä, että heikennyksiä perutaan vaan, että suomalaisia työmarkkinoita ja osaamista pitää kehittää.

– Työmarkkinoiden murros, työsuhteiden sirpaloituminen ja osaamisvaatimusten kasvu tarkoittaa, että ihmisille pitää turvata mahdollisuudet omaehtoiseen opiskeluun paljon nykyistä laajemmin ja koulutustarjontaa avataan kaikilla koulutusasteilla, Andersson sanoi.

Andersson haluaa myös lopettaa ulkomaisen työvoiman alipalkkauksen

– Seuraavan hallituksen pitää kriminalisoida alipalkkaus ja lisätä työsuojeluviranomaisten resursseja huomattavasti samalla kun ay-liikkeelle annetaan joukkokanneoikeus.

Eurooppaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja haluaisi Green New Dealin eli ilmastohyvinvoinnin ohjelman, jolla luodaan uutta työtä vähentämällä päästöjä.


– Uusiutuva energia ja kiertotalous ovat työllistävämpiä kuin fossiilikapitalismi. Maailman työjärjestön ILOn mukaan kuudensadan miljoonan dollarin investoinnit uusiutuvaan energiaan ennen vuotta 2030 voisivat tuottaa maailmanlaajuisesti jopa 20 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Share