Grönlannin jäätiköt sulavat ennätysnopeudella, miten se loppuu? Meidän on oltava valmiita seurauksiin

ERITTÄIN kuuma kesä näkyy erityisesti arktisilla alueilla. 31. heinäkuuta Grönlannin jäätiköiltä valui vetenä valtamereen yli 10 miljardia tonnia sulavaa jäätä.

Tanskalainen ilmastotutkija Ruth Mottram twiittasi, että pelkästään heinäkuun aikana Grönlannin jäätiköistä on sulanut 197 miljardia tonnia.

Vesimäärää on kenties vaikea tajuta, mutta esimerkiksi Ympäristökeskuksen mukaan Suomen järvissä on yhteensä 235 miljardin tonnin edestä vettä.

Heinäkuun aikana Grönlannissa suli siis lähes yhtä paljon vettä mereen, kuin mitä on kaikissa Suomen järvissä.

Huolestuttavaa on myös se, että Grönlannin jäätiköiden korkeimmissakin kohdissa on havaittu sulamista. Kyseessä on todistetusti vain yhdeksäs kerta viimeisen kahden vuosituhannen aikana, kun näin on käynyt.

Näistä yhdeksästä harvinaisesta sulamiskerrasta kaksi on ollut tällä vuosikymmenellä.

Tämän vuoden lisäksi toinen kerta oli 2012, jolloin Grönlannin jäätiköt sulivat ennätysvauhtia kiitos yhtäjaksoisesti jatkuvan helteen.

Kirjailija ja toimittaja Laurie Garret jakoi torstaina twitterissä videota jäätiköiden sulavien vesimassojen hurjista virroista.

Ilmastokriisi on siivittänyt kesähelteet ennätyksellisen kuumiksi kesä- ja heinäkuuksi. Meteorologien ja ilmastontutkijoiden mukaan kesän keskilämpötilat olisivat olleet 1,5–3 celsiusastetta viileämmät, jos ilmasto ei kuumenisi yhä kiihtyvämmällä vauhdilla ihmisten toimien takia.

Sen lisäksi että jäätiköt ovat sulaneet nyt päältä, vastikään uutisoitiin, että jäätiköt sulavat myös merenpinnan alapuolella jopa sata kertaa nopeammin, kuin mitä aiemmin on luultu.

”Jäätiköt ovat paljon herkempiä valtamerten muutokselle, kuin olemme aikaisemmin luulleet”, jäätikkötutkija Ellyn Enderlin kommentoi National Geographicille tutkimuksen tuloksia.

Jäätikköjen sulaminen kiihtyvällä vauhdilla on hyvin vakavaa arktisten alueiden ekosysteemeille, mikä on näkynyt viime vuosina muun muassa nälkiintyvinä jääkarhuina. Tutkijat uskovat, että nykyisellä kehityskululla kaikki maailman 25 000 jääkarhua kuolevat sukupuuttoon.

Arktisen ekosysteemin radikaalien muutosten lisäksi kiihtyvä jäiden sulaminen johtaa myös merenpinnan kohoamiseen, mikä uhkaa jättää useita ranta-alueita pysyvästi merenpinnan alle sekä pahentaa huomattavasti tulvia seuraavien vuosikymmenten aikana.

Share