Seitsemänkymmentä vuotta täyttävä Matti Ruohonen on paitsi laulaja myös lukuisten hittikappaleiden säveltäjä.
PUOLI vuosisataa menestyksekästä uraa, joka lepää kokonaan oman luovan panoksen varassa. Se on jotakin, mistä jokainen lauluntekijä unelmoi.
8. elokuuta 70 vuotta täyttävä Matti Ruohonen on elänyt sen todeksi. Läpimurron tehneestä, vuonna 1970 ilmestyneestä Kissankultaa-kappaleesta lähtien kaikki Matin ja Tepon hitit – ja lähes koko tuotanto ylipäätään – on syntyisin Matin sävelkynästä.
Matin lahjakkuuden säveltäjänä ymmärsi jo veljesten alkumetreillä legendaarinen Toivo Kärki. Hän ei tuputtanut veljesten laulettavaksi omia sävellyksiään. Kärki luotti Mattiin.
– Alussahan Teppo teki paljon tekstejä. Topi näki, että meillä on potentiaalia lauluntekijöinä.
Se ei veljeksille riittänyt.
– Silloinen levy-yhtiömme ei oikein hyväksynyt, että joka vuosi tuli albumi. Turkulaisia kun ollaan, niin oma levy-yhtiö piti perustaa.
Yhä edelleen kaikki Matti ja Teppo -levyt julkaisee oma levyfirma. Se julkaisi aikoinaan paljon muutakin, muun muassa Bogartia ja Tarja Ylitaloa. Veljeksille kertyi niin runsaasti töitä, että he päättivät lopulta keskittää voimavaransa omiin levyihin.
Matti ei ole tehnyt edes sävellyksiä kovin paljon muille artisteille. Mutta hittejä löytyy siltäkin osastolta. Tunnetuin on Rauli Badding Somerjoen Ja rokki soi, jossa on Tepon sanat. Tarja Ylitalon Kerrasta poikki on sekin Matin käsialaa.
– Ylijäämäkamaa en tee enkä anna kenellekään.
MUSIIKKI tuli Matin elämään jo lapsena. Kaikki kolme Ruohosen veljestä, Matti, Teppo ja Seppo, esiintyivät pienestä pitäen.
– Musiikista tuli jostain ihme syystä selviö. Ei tietenkään voinut heti ajatella, että siitä tulee ammatti ja miten pitkälle se kantaa. Sitä vain teki innoissaan keikkaa. Perusturva oli omat laulut. Se oli pääoma, jota kannatti kehittää.
Matin ja Tepon ennen vuosituhannen vaihdetta syntynyt tuotanto on nykyisin Warner Musicin omistuksessa ja sitä myötä Spotifyssa. Sen jälkeistä tuotantoa veljekset hallinnoivat itse, eivätkä laulut ole suoratoistopalveluissa.
– Ihmisiä pelotellaan sillä, ettei kukaan enää osta cd-levyjä. Niitä ei enää edes kehdata ostaa, kun tulee ajatus, että on ajastaan jäljessä. On kuitenkin paljon ihmisiä, joilla on cd-soitin.
Levymyynnin romahdus on kiistaton asia, sen Mattikin myöntää. Takana ovat ajat, jonka myötä veljesten yhteenlaskettu levymyynti on kohonnut yli 1,5 miljoonaan. Kultalevyjä on 34.
Kymmenien tuhansien myynnistä on tultu tuhansien myyntiin. Matti ja Teppo eivät kuitenkaan anna periksi. Uusi levy ilmestyy jälleen lokakuussa.
– Sitä kysellään jo keikoilla. Kentältä tulee selkeä ääni, että levyä ostetaan. Kiva nähdä, miten käy, kun levy ilmestyy.
UUSI levy tulee, koska Matin sävelkynä ei ole kuivunut. Päinvastoin. Hän lupaa, että kyseessä on yksi uran parhaista albumeista.
– Sävellyspuolella on vähän uutta ilmettä. Kuuntelen aika ajoin mitä muut tekevät maailmalla ja Suomessa. Olen edelleen utelias ja innostunut. Teppokin ihmettelee veljensä luomisintoa.
Yleensä säveltäminen tapahtuu viikkoja kestävän talviloman aikana etelän lämmössä. Tällä kertaa biisejä syntyi toimistolla Turun Kaskenmäessä.
Veljekset ovat tarkkoja tekstien suhteen. Läpi ei mene mikä tahansa. Tekstipuolella luottomies on jo vuosia ollut VeePee Lehto, joka on uudellakin levyllä mukana muutamassa laulussa. Myös uusia tuulahduksia löytyy sanoittajapuolelta.
Matti antaa kiitosta menestyksestä myös sovittajille. Ensin homman hoiti Antti Hyvärinen. Syntyi melkoinen hittikimara: Kaiken takana on nainen, Mä näitä polkuja tallaan ja monet muut.
VELJEKSET juhlivat tänä vuonna 50-vuotista uraansa syksyllä isolla konserttikiertueella. Kesä kierretään tanssi- ja festarikeikkojen merkeissä.
Tanssipaikat ovat vähentyneet romahdusmaisesti. Tanssit olivat aikoinaan kylillä tärkeä tapahtuma, nykyisin ihmisillä on yllin kyllin muuta menoa.
– Ennen lavoilla oli muutaman sadan perusporukka, joka tuli aina. Sen päälle tulivat ne, jotka halusivat kuulla illan artistia. Perusporukkaa ei enää ole. Paikalle tullaan esiintyvän artistin perusteella.
– Olemme kiitollisia, että yleisöä on meidän keikoilla riittänyt. Sen tähden tässä on jaksettu puurtaa kaikki nämä vuodet.
Matin mukaan veljesten tanssikeikat muistuttavat nykyisin konsertteja. Vain pieni osa yleisöstä tanssii, suurin osa haluaa katsella ja kuunnella. Veljesten keskinäinen huulenheitto on osa ohjelmaa.
– Joku juttu siinä on, että esiintymisemme kiinnostaa. Ihmiset kiittelevät illan jälkeen, että oli hyvä show. Sanovat, että yrittäkää pojat jaksaa vielä pitkään.
Nuorempikin polvi diggaa. JVG:n kappale Matti & Teppo on kunnianosoitus, joka lämmitti mieltä. Samoin se, kun Martti Syrjä tuli festarin bäkkärillä pyytämään selfietä.
MATTI tunnustaa olevansa kunnianhimoinen. Kun uutta musiikkia syntyy, se innostaa keikoille. Teppo olisi Matin mukaan jo luopunut kiertämisestä, mutta pikkuveljen luovuus pitää rattaat pyörimässä.
Ikä on Matille klassisesti vain numero.
– En kelaa, että olen seitsemänkymppinen, kun olo tuntuu nelikymppiseltä, Matti nauraa.
Alkuvuodesta uutisoitiin, että Matti ja Teppo lopettavat. Eivät lopeta, mutta tästä eteenpäin he tekevät keikkoja vain kesäisin.
Syntymäpäivänään Matti on studiossa miksaamassa uutta levyä!
– Se on minulle paras lahja. Sovitukset ja laulut ovat onnistuneet hyvin, nyt enää miksataan. Viimeistely on hienoa. Mielelläni juhlistan synttäreitäni sitä tekemällä. Läheisten kesken juhlimme syntymäpäivää talvella, kun syksyn kiertue on ohi.
Matin vapaa-aika kuluu jalkapalloa katsellen ja kirjoja lukien. Keikoille ja lomalle lähtiessä hän pakkaa laukkuun ensin muutaman romaanin, vasta sitten on vaatteiden ja muiden tavaroiden vuoro.
– Kun innostun jostain kirjailijasta, ostan uuden teoksen aina automaattisesti. Lukeminen on henkireikä. Olen kaikkiruokainen. Tykkään uuden kirjan tuoksustakin.