”Maailman fiksuin koira” taivaan ja maan välillä: bordercollie osoitti ymmärtävänsä yli tuhat sanaa

Maailman fiksuin koira, 15-vuotias naaras Bordercollie nimeltä Chaser taivaan ja maan välillä.

Chaserista tuli julkkis, kun häntä näytettiin ymmärtämään 1022 erilaista sanaa. Niin monia ainutlaatuisia leluja Chaser opetti tunnistamaan omilla nimillään.

Chaser osaa myös liittää tietyn komentosanan oikeaan kohteeseen. Jos häntä pyydettiin tuomaan lampaita, hän toi lampaanlelu tai jos häntä pyydettiin koskettamaan nenänsä lelua, hän teki sen.

Aikaisemmin tieteellisesti todistettu tieto substantiivista sisälsi Rico-nimisen koiran. Rico oli myös raja collie. Vuonna 2004 9-vuotias Rico oppi 200 erilaista sanaa.

Siksi John W. Pilly, eläinpsykologian arvostettu professori, joka on kiinnostunut eläinten älykkyydestä, päätti kokeilla koiraansa, kun hänen vaimonsa Sally esitteli hänelle mustana ja valkoisena rajakollieksi samana vuonna.

Tämä koira sai nimensä Chaser, joka vainosi koiraa, koska hän, kuten koiranpentu, juoksi talon läpi ajamisen jälkeen.

Chaserista tuli Pilly-perheen suosikki lemmikki ja koe-eläin-isäntä. Dr. Pilli on huolellisesti kehittänyt menetelmän koiransa tieteellisen oppimiskyvyn testaamiseksi ja vahvistamiseksi.

Joka päivä, Pilly on monien vuosien ajan opettanut koiralle yhden uuden lelun nimen. Pilly-lelut, joita käytetään ostamaan käytettyjä leluja kirpputoreilta, keksivät kaikille erilaisia ​​nimiä. Harjoittelu ja leikki voivat kestää jopa viisi tuntia päivässä. Pilly näytti koiralle lelun, toisti nimensä kymmeniä kertoja, piilotti sen ja pyysi koiraa palauttamaan sen.

Siten Chaser oppi tunnistamaan 800 erilaista täytettyä eläintä, 116 palloa, 26 frisbeetä ja erilaisia ​​muovitarvikkeita, yhteensä 1022 erilaista sanaa viittaa tiettyyn leluun.

Pilly totesi, että koiralla oli rotuun tyypillisiä piirteitä.

”Vahva visuaalinen keskittyminen, harjoittamisen vaisto, etsintä ja paimen, jopa hiljainen vastaus kiitosta ja huutamista, ääretön energia”, kirjoitti Pilly tutkimusartikkelissa.

Vuonna 2011 Pilly ja Alliston Reid, psykologi, julkaisivat moniosaisen tutkimuksen Chaserin kyvystä oppia käyttäytymisprosesseja.

Koetilat suunniteltiin huolellisesti siten, että Pilly itse tai kukaan muu kokeiluihin osallistunut tutkija ei voinut vaikuttaa koiran käyttäytymiseen tahallisesti tai olla huomaamatta.

Esimerkiksi kokeessa, jossa koiran täytyi sitoa tietty joukkue (koskettaa kuonoa tai tassua tai viedä se suussa) tiettyyn esineeseen (esimerkiksi lampaan), Pilly oli näytön takana, joten hänellä ei ollut yhteyttä koiraan tai päinvastoin.

Videokamera kuvasi koiran toimintaa. Kolme Chaserin tutkituista leluista valittiin satunnaisesti kokeeseen, mutta koira ei koskaan kuullut näiden lelujen komentoja. Chaser neljätoista kertaa peräkkäin teki vain tarvittavan eikä erehtynyt. Sellaisen osuman tarkkuuden todennäköisyys satunnaisessa järjestyksessä on yhdestä useampaan triljaaniin.

Siten DOG erottaa tietyn käskyn tietystä objektista osoittaen, että se ymmärtää sekä käskyn merkityksen että objektiin liittyvän sanan erikseen.

Chaser ymmärsi luokkien lisäksi, että se tunnisti 1022 erilaista lelua nimellä. Siksi hän voi erottaa esimerkiksi pallo esineenä frisbeestä ja lelut muista kuin leluista, eli esineistä, joiden kanssa se ei voi pelata. Esimerkiksi yhdessä kokeessa oli kahdeksan Frisbeen muotoisia esineitä, erivärisiä ja -kokoisia, ja kahdeksan muuta lelua, kuten pallo, kilpikonna ja lehmä. Kun häntä pyydettiin ottamaan frisbee, Chaser otti frisbeen.

Tuotteet olivat huoneessaan pöydällä, ja Chaser joutui hakemaan ne ja heittämään ne pieneen astiaan toiseen huoneeseen. Yksitellen Chaser toi yhden frisbee-leluista pöytään, kunnes ne katosivat. Sama tehtiin pallojen ja muiden esineiden kanssa.

Lisäksi hän tiesi oman nimensä jokaiselle yksittäiselle frisbeelle.

”Ihmiset ovat aina ajatelleet, että eläimet vastaavat käskyihin herkkujen toivossa. Tutki näitä kahta käskyä ja temppuja saadaksesi maukas maku. Mutta heillä on oma kielensä, jota ei puhuta tai puhutaan. kieliä ”, kommentoi eläinlääkäri Greg Nelson The New York Times -lehdessä.

Vanhoina päivinä Chaser kärsi niveltulehduksesta, mutta muuten pysyi terveenä. Elämänsä viimeisinä viikkoina koira kuitenkin heikentyi nopeasti, kunnes se kuoli luonnollisista syistä tiistaina 23. heinäkuuta kotonaan Spartanburgissa, Etelä-Carolinassa.

Tohtori Pilly on myös kuollut. Hän kuoli viime vuonna 89-vuotiaana.

Chaser haudattiin talonsa takapihalle. Dr. Pillyn tuhkaviiva laski muotoon.

Metsästäjästä tulee myös pronssipatsas paikallisen lasimuseon edessä. Pillin jalanjäljet ​​on painettu läheiselle pronssilevylle.

Share