Nopea ja erittäin maukas!

Munkkien paistaminen ei ole vaikeaa, kun paistoniksit ovat hallussa. Valmista herkullinen munkkitaikina, pyörittele munkit haluasi muotoisiksi ja uppopaista kypsiksi seuraavilla ohjeilla:

1. Valitse oikeanlainen kattila
Paksupohjainen teräs- tai alumiinikattila tai valurautapata on paras astia munkkien paistamiseen. Astian tulee myös olla riittävän iso: noin kolmen litran kattila on erinomainen vaihtoehto.

2. Käytä munkkien paistamiseen sopivaa rasvaa
Munkkien paistamiseen sopivia rasvoja ovat rypsiöljy, auringonkukkaöljy, kookosrasva ja vartan vasten munkinpaistoon tarkoitettu munkinpaistorasva.

Rasvaa tarvitaan noin litra, jotta munkit mahtuvat kellumaan ja kääntymään kattilassa.

3. Vältä vaaratilanteet
Varaa lähettyville kansi, jolla pystyt tukahduttamaan tulen, mikäli rasva syttyy palamaan.

Tarkista myös, että kattila ja munkin paistossa käytettävä kauha ovat täysin kuivia. Pienikin vesipisara saa rasvan räiskymään.

4. Kuumenna rasva riittävän kuumaksi
Öljyn tai paistorasvan pitäisi on noin 180 asteen lämpöistä, jotta munkit paistuvat optimaalisesti. Jos rasva ei ole tarpeeksi kuumaa, se imeytyy munkkiin. Jos se puolestaan on liian kuumaa, munkin pinta palaa, mutta sisus jää raa’aksi.

Voit tarkistaa rasvan lämpötilan lämpömittarilla tai taikinanokareella. Rasva on sopivan kuumaa, kun taikina poreilee ja kypsyy tasaisesti kullanruskeaksi noin minuutissa.

5. Paista muutama munkki kerrallaan
Paista kerrallaan vain muutama munkki (munkkien ja kattilan koosta riippuen 2–4 kappaletta), sillä liian suuri munkkimäärä jäähdyttää rasvan.

Kun munkin toinen puoli on kauniin ruskea, käännä se reikäkauhan avulla toisin päin.

6. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle
Kun munkki on kypsä, nosta se reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.

Pyörittele munkit sokerissa heti, kun ne eivät enää polta sormiasi. Voit myös sokeroida munkit paperipussissa.

7. Käytä rasva uudestaan tai hävitä se oikein
Voit käyttää paistorasvaa uudelleen, kun siivilöit rasvan ja säilytät sen jääkaapissa. Samaa rasvaa voi käyttää paistamiseen 2–3 kertaa.

Jos et säilytä rasvaa, kaada se suljettuun muovipulloon ja laita sekajätteeseen.

Share