Paavo Väyrysen tähtiliike ei tarkistanut ehdokkaiden taustoja käytännössä lainkaan: ”Se on mahdoton tehtävä”

Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän pääsihteeri Harri Lindell myöntää, ettei 18 rikoksesta tuomittua ehdokasta näytä puolueen kannalta hyvältä.

Iltalehden tekemän jättiselvityksen mukaan Paavo Väyrysen tähtiliikkeellä on eduskuntapuolueista eniten rikoksesta tuomittuja ehdokkaita (18). Tähtiliikkeellä on eduskuntavaaleissa 175 ehdokasta, joten yli 10 prosenttia puolueen ehdokkaista on tuomittu rikoksesta viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

– Oma periaatteeni on se, että kun ihminen tekee rikoksen, saa siitä tuomion ja on sen kärsinyt, niin hän on sen sovittanut, tähtiliikkeen eduskuntaryhmän pääsihteeri ja itsekin ehdokkaana oleva Harri Lindell sanoo.

Tähtiliikkeen tunnetuin rikoksesta tuomittu ehdokas on Helsingissä ehdolla oleva Ilja Janitskin, joka tuomittiin viime vuoden lokakuussa 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen useista eri rikoksista. Asian käsittely jatkuu syksyllä hovioikeudessa.

Huumausainerikoksia, pahoinpitelyjä, törkeitä rattijuopumuksia

Tähtiliikkeen ehdokkaita on tuomittu lisäksi ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä varkaudesta, törkeistä rattijuopumuksista, huumausainerikoksista ja useista pahoinpitelyistä.

Harri Lindell, tuliko yllätyksenä, että rikostuomioita on näin paljon?

– Olin tietoinen muutamasta (tapauksesta), mutta en kaikista. En osaa sanoa, miten Paavo on ollut näistä tietoinen. Peterin (Fryckman) ja Iljan (Janitskin) kohdalla olin hyvinkin tietoinen.

Lindellin mukaan puolueen ehdokasasettelu onnistui ”ihan hyvin”. Lindell myöntää kuitenkin, ettei 18 rikoksesta tuomittua näytä puolueen kannalta hyvältä.

– Sellaiset ihmiset, jotka ovat syyllistyneet näihin rikoksiin, ovat tehneet elämässään väärin. Kun he ovat tulleet tähtiehdokkaiksi, niin onhan se puolueelle eräänlainen rasite. Näillä mennään ja toivotan heille hyvää jatkoa ja että ovat tulevaisuudessa kaidalla tiellä.

Oliko teillä käytännössä mahdollisuutta tarkistaa ehdokkaiden (rikos)taustoja?

– Se on mahdoton tehtävä. Toki minä ja moni muukin soitteli ja kyseli, mutta meillä on hyvin vähän resursseja lähteä tarkistamaan ehdokkaita. Kun osa ehdokkaista tuli listoille vielä ihan viime hetkillä, niin kyllä se tarkistaminen oli joidenkin osalta hyvin minimaalista. Valitettavasti näin.

Antoivatko ehdokkaat jonkinlaisen vakuutuksen siitä, että heillä ei ole luurankoja kaapissaan?

– Silloin, kun itse soittelin ehdokkaille ja muutaman tapasinkin, niin kysyin kaikilta reilusti, että onko heillä päällä mitään rikosasioita. Kaikki, joille soitin ja jotka tapasin, sanoivat, että ei ole tulossa mitään eikä ole tällä hetkellä mitään.

”Ihmisiä me kaikki olemme”

Lindellin mukaan jotkut ehdokkaista kertoivat menneisyydestään ja ”kaukaisista asioista”.

– Sen enempää ei ollut mahdollisuutta tarkistaa. Nämä olivat ne perinteiset kysymykset, että oletko menossa käräjille tai onko sinulla jotain luurankoja kaapissasi, jotka nousevat julkisuuteen. Kaikki vastasivat, että heillä ei ole mitään sellaista tulossa.

Lindell pitää hyvänä asiana, että eduskuntavaaliehdokkaiden suhteellisen tuoreet rikostuomiot on nyt selvitetty hyvissä ajoin ennen varsinaista vaalipäivää.

– Kyllähän se on ihan reilu ja tasapuolinen kohtelu. Kun puhutaan rikoksista ja menneisyydestä, niin onhan meillä eduskunnassakin aika monta istuvaa kansanedustajaa, jotka ovat syyllistyneet rattijuopumuksiin, pahoinpitelyihin ja petoksiin. Ihmisiä me kaikki olemme.

Share