Poliisilla uusi keino käytössä virolaisten kaaharien sakottamiseksi – jo 70 kirjettä lähetetty

Poliisi on kesäkuun alussa ottanut automaattivalvonnassa käyttöön keinon, jonka avulla ylinopeussakkoja voidaan periä Viroon rekisteröityjen autojen kuljettajilta. Poliisi lähettää tiedon sakosta tai rikesakosta, mutta ei pelkästä kirjallisesta huomautuksesta.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo, että kesäkuun alusta saakka on alettu lähettää ilmoituskirjeitä ylinopeuksista lahden toiselle puolelle Viroon. Kesäkuun 27. päivään mennessä kirjeitä oli lähtenyt 70, joista kahdessa tapauksessa sakko on saatu toimitettua perille.

– Toinen näistä kahdesta on lähetetty suomalaiseen osoitteeseen, ja toinen haki kirjeen sakkojen tiedoksiantopisteestä. Sen lisäksi on kymmenkunta tapausta, joista on saatu jo kuljettajan tiedot, ja nyt yritetään sopia, miten sakko saatetaan heille.

Ilmoituksessa on määräaika, johon mennessä sakko tulee noutaa. Jos kuljettaja ei hae sakkoa, poliisi voi antaa ulkomaalaisesta etsintäkuulutuksen.

Pasterstein odottaa uuden käytännön vaikutuksia mielenkiinnolla.

– On erittäin mielenkiintoista, miten tämä tulee vaikuttamaan virolaisten ajokäyttäytymiseen Suomessa, miten he tulevat noutamaan sakkoja täältä ja miten niitä saadaan perille ja kuinka paljon niistä tulee maksuun saakka.

Pastersteinin mukaan monilla Suomessa autolla liikkuvilla virolaisilla on osoite Suomessa. Virolaisia turisteja on joukossa hyvin vähän.

Muiden ulkomaalaisten osalta automaattivalvonnassa ilmi tulleiden ylinopeuksien sakotus ei tällä hetkellä onnistu lukuun ottamatta venäläisiä.

– Perinteisessä valvonnassa sakko annetaan tiedoksi tien päällä, mutta automaattivalvonnan osalta meillä ei ole käytössä toimenpiteitä. Jos ajat vaikka ranskalaisella autolla automaattivalvontaan ylinopeutta, siitä ei tule seuraamuksia. Meillä ei ole mahdollisuuksia siihen puuttua.

Venäläisten sakot lähetetään puolestaan itärajalle, jossa Rajavartiosto tarkastaa kyseisen auton. Jos kuljettaja on mukana autossa, sakko annetaan tiedoksi rajalla.

– Se toimii hyvin. Viime vuonna lähetettiin rajalle vajaat 3000 tapausta, joista 1700 on jo annettu tiedoksi.

Pastersteinin mukaan venäläiset maksavat hyvin sakkonsa, sillä maksamattomat sakot vaikuttavat viisumin saantiin.

Share