Eteläisellä Tyynellämerellä sijaitseva ja Unescon maailmanperintökohteena tunnettu Hendersoninsaari uhkaa kärsiä ekologisen tuhon muoviroskan takia.

Saarta siivonneen retkikunnan johtaja Jennifer Lavers vaatii tiukkoja rajoituksia muovin käytölle.
Eteläisellä Tyynellämerellä sijaitseva ja Unescon maailmanperintökohteena tunnettu Hendersoninsaari uhkaa kärsiä ekologisen tuhon muoviroskan takia.

Hendersoninsaarta on kuvailtu aiemmin koskemattoman luonnon jalokiveksi. Saaren linnustoa pidetään täysin korvaamattomana. Vaikka saari on asumaton ja lähes eristyksissä, se sijaitsee pahaksi onnekseen Tyynenmeren jätepyörteen äärellä. Rannikoilta kulkeutuvat kelluvat jätteet kerääntyvät pyörteeseen ja päätyvät 37,3 neliökilometrin laajuiselle saarelle.

Nyt saari on peittymässä muoviroskaan. Uudesta-Seelannista lähtöisin oleva mediayhtiö Stuff otti kuvia saarelta. Kesäkuussa 2019 otetut kuvat saarelta ovat surullista nähtävää. Saari on muuttumassa suureksi kaatopaikaksi.

Hendersoninsaari (Henderson Island) on osa Yhdistyneelle kuningaskunnalle kuuluvaa Pitcairnin saariryhmää.

Koskematon paratiisi tuhottu

– Löysimme pulloja, muoviastioita ja kalastusvälineitä ympäri maailmaa. Saarelle on päätynyt muoviroskaa Saksasta, Kanadasta, Yhdysvalloista, Chilestä, Argentiinasta ja Ecuadorista, hän sanoo.

Laversin mukaan saaren irvokkaalla kohtalolla on selkeä viesti.

– Luonnon suojeleminen kuuluu maailman kaikkien maiden ja ihmisten vastuulle.

Hänen mukaansa Hendersoninsaaren esimerkki kertoo, miten ihmisten piittaamattomuus voi tuhota hetkessä koskemattoman paratiisin.

Saarella saattaa olla retkikunnan mukaan eniten muoviroskaa neliömetriä kohden maailmassa. Näkyvän muovijätteen lisäksi saarella on mikromuoveja eli korkeintaan viisimillisiä muovikappaleita, jotka päätyvät saaren lintujen ja kilpikonnien elimistöön.

Lavers järjesti saaren siivouksen kesäkuussa. He keräsivät kahdessa viikossa kuusi tonnia muovijätteitä. Roskia oli niin paljon, että kaiken saaminen laivaan oli liian vaikeaa. Roskat täytyi varastoida tilapäisesti siten, etteivät ne leviä uudelleen ennen niiden laivausta pois saarelta.

Kokemus paljasti, että siivoaminen ei ole ratkaisu, vaan roskan päätyminen meriin täytyy estää.

– Muovisten pakkausten ja astioiden käyttöä pitää rajoittaa nykyistä tiukemmin. Uusien muoviroskien päätymien täytyy estää, Lavers uskoo.

Share