Seinäjokelainen Emilia Veikkola kirjoitti 13 ainetta ja sai Suomen parhaat arvosanapisteet

Seinäjokelainen Emilia Veikkola kirjoitti 13 ainetta ja sai Suomen parhaat arvosanapisteet: ”Odotan kouluntäyteistä tulevaisuutta”

Emilia Veikkola kirjoitti kaikki itseään kiinnostavat aineet. Tähtitieteestä kiinnostunut Veikkola sai opiskelupaikan matematiikan laudaturin perusteella.

Emilia Veikkola on Seinäjoen lukion uusi ylioppilas.

Veikkola kirjoitti kahden vuoden aikana 13 ainetta ja sai niistä arvosanoikseen kuusi (6) laudaturia, kolme (3) eximia cum laude approbaturia ja neljä (4) magna cum laude approbaturia.

Veikkolan tutkinto on Suomen paras arvosanapisteillä mitattuna.

– Osasin odottaa, että menee hyvin, sillä olen tehnyt kovasti töitä. Muutamia siellä kyllä oli, jotka jäivät parin pisteen päähän, Veikkola sanoo.

13 aineen kirjoittaminen on harvinaista.

Emilia Veikkola kertoo, että ei aluksi tiennyt, mille alalle suuntautuisi lukion jälkeen. Siksi kursseja tuli valittua paljon.

Ja kun aineet kiinnostivat, hän otti kursseja niin paljon kuin sai lukujärjestykseen mahtumaan. Ja sitten kirjoitti ne.

– Tämä on palkka tehdystä työstä, Veikkola sanoo.

Matematiikan laudatur varmisti opiskelupaikan

Emilia Veikkola kirjoitti ensimmäiset neljä ainetta kevään 2018 ylioppilaskirjoituksissa, seuraavat neljä syksyllä 2018 ja viisi ainetta vielä tämän kevään kirjoituksissa.

Ensimmäisten aineiden joukossa hän kirjoitti matematiikan, mistä tuli laudatur.

– Siinä vaiheessa motivaatio piti hakea uudelleen, kun tiesin, että sillä tuloksella pääsen jo haluamaani paikkaan opiskelemaan, Veikkola sanoo.

Veikkolan mukaan juuri ensimmäisten aineiden kirjoittaminen oli jännittävintä. Kun niiden tulokset olivat selvillä, loput aineet hän kirjoitti ihan itselleen, omaksi ilokseen.

”Odotan kouluntäyteistä tulevaisuutta. Paljon laskemista ja fysiikkaa.”

Koululla epäiltiin aluksi Veikkolan suunnitelmia näin monen aineen kirjoittamisesta.

– Aluksi ei ehkä noteerattu. Ajateltiin, että “se puhuu vaan”, Veikkola kertoo.

Epäilykset myös sisuunnuttivat, ja aikaa myöten, kun tuloksia alkoi tulla, alkoi tulla laajempaa kannustustakin.

– Lähimmät ihmiset kannustivat koko ajan.

”Erityisesti tähtitiede kiinnostaa”

Kesän jälkeen Emilia Veikkola suuntaa Turkuun opiskelemaan matematiikkaa ja fysiikkaa. Opiskelupaikan hän sai papereiden perusteella.

– Erityisesti tähtitiede kiinnostaa. Tähdet ja se, miten niihin saa yhdistettyä matematiikan. Numerot vaan on mulle helppoja, enkä tykkää helpoista tehtävistä. Pitää olla haastetta, Veikkola sanoo.

Nyt on ylioppilasjuhliin valmistautumisen aika. Samaan aikaan Veikkola pakkaa kuitenkin jo muuttolaatikoita, sillä hän haluaa tutustua uuteen opiskelukaupunkiinsa kesän ajan. Ja levätä.

– Odotan kouluntäyteistä tulevaisuutta. Paljon laskemista ja fysiikkaa.

Share